Enter Title Minimize

Što je 3Di?

3Di™ je jedinstvena patentirana tehnologija izrade jedara koja omogućuje laminiranim jedrima dostići balansiranu nosivost i zadržavanje oblika pri krutom aerodinamičkom profilu. U pojednostavljenom tehničkom terminu, 3Di je fleksibilno složena membrana izrađena od impregniranih raširenih filament traka postavljenih po različitim osima te termalno obrađenih na 3D (3DL) kalupu.

Što su trake raširenih filamenata?

Ono što podrazumijevamo kao zasebne niti ili vlakna na jedru zapravo su snop vrlo malih filamenata, svaki tanji od vlasi kose.

   

Trake raširenih filamenata čine zasebni filament snopovi niti koje su raširene i položene jedna do druge, tvoreći tako vrlo tanku "traku" koja je naknadno lijepljena sa papirnatom podlogom. Ovdje su prikazana Carbon/UHMWPE (Spectra/Dyneema) raširene filament trake cca 35 mikrona debljine.

   

Kako je 3Di jedro izrađeno?

Ilustracija ispod pokazuje kako su ultra tanke trake poslagane slojevito različitih veličina te onda termalno obrađene na kalupu u jedro. Svaka boja prikazuje slojeve filament trake. Trake mogu biti različite dužine i orijentirane u različitim smjerovima, dopuštajući izuzetnu preciznost u odgovarajućoj strukturi jedra za predviđanje opterećenja u jedru. Primijetite da sva pojačanja u 3Di jedru (plavi sloj) su postavljenja kao integralni (unutarnji) dio laminiranog jedra. Također primijetite ono što nije prikazano... FILM.

 

Sa 3Di tehnologijom, dizajneri imaju preciznu kontrolu nad rasporedom i orijentacijom materijala jedara... USKLAĐENI OTPOR IZOBLIČENJU FORME U SVIM SMJEROVIMA.

Usklađeni otpor izobličenju?

Izobličenja jedra svakog tipa - rastezanje, kompresija, trganja ili skupljanja - imaju negativan efekt na performanse jedra. Mnoga jedra su koncentrirala pojačanja na otpor pri rastezanju (zategnutom smjeru niti). No ako se pojačaju svojstva materijala na neopterećene ili dijagonalne smjerove niti (vidi ilustraciju), istovremeno se povećava otpor na rastezanje u opterećenim smjerovima. Mi to nazivamo "usklađenim otporom izobličenju". Usklađeni otpor u oba smjera i kompresija znače manje promjene u obliku jedra kao i pri "skakanju" broda na valovima te pri promjenama vjetra.
Zato nazivamo 3Di "aerodinamičnom tehnologijom". Približavamo se odgovarajućim performansama strogih aerodinamičnih zakonitosti od bilo koje druge tehnologije proizvodnje jedara.

Kako se izrađuju trake raširenih filamenata?

Trake se proizvode na Northovom "pregger-u", stroju koji raspršuje niti na vrlo tankom sloju zasebnih filamenata, premazanih sa ljepilom i prekrivenih papirnatom podlogom.


1. Niti* su povučene iz rola kroz mrežastu ploču koja čuva niti raširene za ulazak u "pregger".

*Prikazane UHMWPE (ultra visoka molekularna težina polyethylena (Spectra/Dyneema)) niti

   

2. U preggeru su zasebne niti raširene u široku lepezu zasebnih filamenata, spojenih sa ljepilom i obložene papirnom podlogom.

   

3. Raširena lepeza filamenata, ljepilo i papirna podloga prolaze kroz 10-metarsku traku gdje se sastojci prže i pare se filtriraju. Na kraju trake, raširena lepeza filamenata reže se na male tanke trakice, koje se namotavaju i hlade.

4. Role traka raširenih filamenata prolaze kroz kompjuterski kontroliran stroj sa više osovina postavljenog na pokretnom postolju.

   

5. Vrh trake se postavlja na svaku filament traku* na svakoj posebnoj osovini i reže se po definiranim veličinama.

*Prikazane UHMWPE (Spectra/Dyneema) niti

   
 

6. Dijelovi su transportirani do istog kalupa koji se koristi za 3DL. Rubovi su zajedno prošarani za onoliko koliko je traka položenih preko šava. Krajnji oblik se postiže rastezanjem traka na kalupu pri visokoj temperaturi (na slici). Za razliku od drugih laminat jedara, ne koristi se film za presvlaćenje jedra. Print